keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kohti Joensuuta IV?

 Neljä päivää starttiin. Nyt on vähän tummia pilviä taivaalla. Verinäytteiden tulokset tulivat. Oikein oivallinen esimerkki siitä, että näitä olisi hyvä ottaa muulloinkin kuin starttia ennen. Hyvät uutiset on, että lihaspaketin tulokset ovat kaikki hyvällä mallilla. Kevinillä ei kyllä ole koskaan lihasarvojen kanssa ollutkaan mitään ihmeellistä ja meidän tallin treenityyli ei ole hajoittavaa treeniä vaan pyrkimys on rakentavaan treeniin, jolloin lihasvaurioita ei tulekaan. Tämä on taas osaltaan keskustelun paikka, koska jotkuthan sanovat, että jos ei lihasarvot ole koholla, hevosta ei ole treenattu. Itse en tätä allekirjoita, mutta sitä keskustelua voidaan käydä tuonnempana.




Tässä seuraavassa paperissa onkin sitten otettu laaja tulehduspaketti. Tulehdusmarkkerit, eli fibrinogeeni, valkosolut ja SAA ovat normaalit. Mutta hemoglobiini on minusta aivan liian matala tällaiseen starttiin. Mitään sairauteen viittaavaa ei ole tulehdusarvoissa, joten nyt on mielenkiintoinen paikka. Myös punasolujen määrä ja hematokriitti, eli solujen prosenttiosuus veren nesteestä on matalalla.

Jos tuloksia tutkiskellaan tarkkaan, voidaan todeta, että punasolujen sisältämä hemoglobiini on hyvällä tasolla. Hemoglobiini taso g/l voi siis johtua siitä, että hemoglobiinia on vähän tai sitten sitä litraa, eli verinestettä on paljon. Itseasiassa jos olisimme lähdössä kilpailemaan kuninkuustittelistä, olisin oikein tyytyväinen näihin tuloksiin, koska veriplasmaa on paljon. Tämäntyyppisiä veriarvoja tavoittelisin myös matkaratsastuskilpailuissa, eli kestävyysmatkoilla veriplasmaa halutaan olevan paljon. Lämminverisellä ravihevosella 2100 m matkalla kuitenkin olisi toivottavaa, että hemoglobiini olisi jossain vähintään 135 päälle. Eräässä vanhassa ruotsalaistutkimuksessa on todettu, hemoglobiiniarvo ennustaa kilpailumenestystä parhaiten ja on itseasiassa ainoa lepoveriarvo joka korreloi kilpailumenestyksen kanssa. Nyt harmittaa, että en sunnuntaina hiitin yhteydessä ottanut rasitushemoglobiinia. Samoin olisi hyvä olla vertailuarvo viimeviikolta tai edelliseltä. Meillä on tupanneet hemoglobiinit aina laidunkaudella laskemaan, joten itse uskon, että kyseessä on valkuaisruokinnan vähyys, varsinkin kun Keviniä on pidetty lievän pönäkkyyden vuoksi "heikommalla" laitumella, eli luonnonhoitopellolla jota siis ei ole tänä vuonna lannoitettu lainkaan ja siellä on jo viidennen vuoden nurmi. Yhdistettynä pk-painotteiseen valmennukseen ja aika lyhyeen kilpailuun valmistavaan kauteen tulos voi olla ihan muuten "terveen hevosen" tuloskin.

Matala hemoglobiini voi johtua siis runsaasta plasman määrästä tai hemoglobiinin rakennusaineiden puutteesta, jolloin kyse on yleensä valkuaisaineiden saannin vajeesta, harvemmin, jos koskaan, raudan puuttesta. Raudan imeytyminen on toisaalta kompleksinen asia ja joidenkin hivenaineiden yli- tai alimäärä voi vaikuttaa toinen toisiinsa. Myös esim. B-vitamiinit, suolistohäiriöt jne. voivat aiheuttaa matalaa hemoglobiinia. Hätävarjelun liiotteluna annoin Kevinille nyt kuitenkin Duphalyteä (dopingvaroaika 4 vrk, annettu klo 17, startti su klo 18.15. eli 96 h täyttyy). Kyseessä on aminohappoja, hivenaineita ja B-vitamiineja sisältävä valmiste, mutta vaikutus todennäköisimmin tässä vaiheessa on allekirjoittaneen korvien välissä, voi olla aika vähän tehtävissä hemoglobiinien korjaamiseksi viikonloppuun mennessä, käytännössä se on mahdotonta. Näyte oli otettu eilen aamulla kuuden maissa laitumella, hevonen oli ihan täysin levossa ja näyte kulki pitkän matkan laboratorioon. Tilanteen varmistamiseksi otan vielä huomenna aamulla näytteet, jotta ei olisi nyt mikään tauti tulossa päälle. Oikein kun kuuntelin niin yksi hevonen yskähti tänään ja toinen eilen, mutta kuuntelenkohan nyt tavallista herkemmällä korvalla?

Nyt lähden vielä vähän hieromaan Keviniä ja seurailemaan tilannetta. Kommentteja veriarvojen tulkinnasta otetaan vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti